Nieuwe Yamaha Ténéré 700 World Rally

Social Share

Yamaha’s ultieme hoogwaardige Adventure- motorets voor lange afstanden.

De nieuwe Ténéré 700 World Rally vertegenwoordigt de ultieme versie van Yamaha’s Adventure-motorets voor lange afstanden en vindt zijn oorsprong in het allereerste begin van ’s werelds zwaarste race.

Het verhaal begon in 1979, toen Yamaha de allereerste Dakar Rally won. Geïnspireerd door dit succes en aangemoedigd door de groeiende belangstelling voor langeafstandsrally’s begon het bedrijf aan de ontwikkeling van een machine die de wereld van de motorets voorgoed zou veranderen.

De originele Ténéré, geïntroduceerd in 1983, wordt erkend als een van de meest invloedrijke en iconische motoretsen van de 20e eeuw. Uitgerust met een grote brandstoftank, een robuust chassis en een motor met hoog koppel, gaf Yamaha’s allereerste Adventure-motorets duizenden rijders de kans om naar verre oorden te gaan en nieuwe horizonten te ontdekken.

Geen enkele andere Adventure-motorets komt in de buurt van het pure race-erfgoed van de legendarische Yamaha Ténéré. Deze motorets heeft niet alleen een nieuw groepe motoravonturiers in staat gesteld om hun dromen waar te maken. Hij heeft ook veel rijders geïnspireerd om deel te nemen aan ’s werelds zwaarste rallyevenementen die de rijder en de machine tot het uiterste hebben getest.

De jaarlijkse Dakar-campagnes van Team Yamaha waren getuige van enkele ongelooijke prestaties van woestijnspecialisten, waaronder de CEO van Yamaha Motor France, Jean Claude Olivier en natuurlijk woestijnlegende Stéphane Peterhansel die met Yamaha zes overwinningen behaalde en ervoor zorgde dat zijn naam voor altijd in de recordboeken zal staan. Als eerbetoon aan deze rijders en de machines waarop zij reden, lanceert Yamaha een speciale versie van de Ténéré die het echte race-erfgoed combineert met moderne prestaties.

Ténéré 700 World Rally – The premium desert stormer

De nieuwe Ténéré 700 World Rally, met de iconische fabrieksracekleuren, geïnspireerd op de Dakar-racemotor van Stéphane Peterhansel uit 1993, is het meest exclusieve model in het Yamaha Adventure-gamma van 2023 en viert de opmerkelijke rallyprestaties van Yamaha met een reeks verschillende Ténéré-modellen uit de afgelopen 40 jaar.

De rallyklare specicaties omvatten premium KYB-veringsystemen met lange veerwegen, evenals dubbele, aan de zijkant gemonteerde brandstoftanks van 23 liter, een exclusieve Akrapovič titanium uitlaatdemper en een speciale platte tweedelige stoel. Daarnaast is er ook een 5-inch TFT-kleurenmeter met smartphoneconnectiviteit, schakelbaar ABS met 3 standen en een Öhlins verstelbare stuurdemper.

Historische rallysportkleuren van Yamaha

Met zijn opvallende nieuwe blauwe, roze en zilveren historische rallysportkleuren, gebaseerd op het ontwerp dat werd gebruikt op de fabrieksmotor van Stéphane Peterhansel uit 1993, viert de Ténéré 700 World Rally de winnende Dakar-geschiedenis van Yamaha en is deze een eerbetoon aan alle heldhaftige fabrieksrijders die hebben deelgenomen aan ’s werelds zwaarste evenement. Dezelfde kleuren zullen worden gebruikt door Yamaha-rijders Alessandro Botturi en Pol Tarrés in hun raceprogramma voor 2023, waar zij hun Ténéré-fabrieksmotoren tot het uiterste zullen testen.

Lichtgewicht Akrapovič slip-on uitlaatdemper

Dit nieuwe topmodel van de Adventure-motor is voorzien van hoogwaardige componenten. De exclusieve slip-on Akrapovič-demper accentueert het hoge koppelgevoel en het kenmerkende gebrul van de 270 graden draaiende CP2-motor en benadrukt de beste specicaties in zijn klasse van deze exclusieve machine.

23 liter dubbele brandstoftank

Yamaha’s winnende Dakar-motoren waren pioniers op het gebied van het gebruik van brandstoftanks met groot bereik. De Ténéré 700 World Rally is dan ook uitgerust met de nieuwste, voor wedstrijden ontwikkelde brandstoftanks van 23 liter, die een grote autonomie bieden voor langeafstandsritten.

Het grootste deel van de brandstof wordt zo laag mogelijk gedragen om de massa te centraliseren voor een wendbaar rijgedrag en de bovenkant van de tanks is lager geplaatst dan bij de standaard Ténéré voor een gemakkelijke mobiliteit van de rijder.

Hoogwaardige 43 mm KYB-voorvork, 230 mm veerweg

De hoogwaardige ophangingssystemen van de Ténéré 700 World Rally zijn ontworpen om uitstekende rijeigenschappen te bieden bij langdurig oroad rijden. De zwart gekleurde KYB- voorvork van 43 mm is volledig instelbaar voor veervoorspanning, in- en uitgaande demping – zodat de rijder deze kan afstemmen op verschillende belastingen, terreinen en snelheden. En met een veerweg van 230 mm is de World Rally uitgerust om het zwaarste oroad terrein aan te kunnen.

Aluminium achterschokdemper met apart gasreservoir, veerweg van 220 mm

De instelbare achtervering is afgestemd op de hoogwaardige voorkant en heeft een aluminium behuizing van wedstrijdkwaliteit met een apart gasreservoir dat zorgt voor consistente dempingsprestaties. Met een speciale koppeling en een grote schokdemper geeft de World Rally een veerweg van 220 mm door het achterwiel.

Öhlins verstelbare stuurdemper

Met 18 verschillende instellingen biedt de lichtgewicht Öhlins verstelbare stuurdemper extra vertrouwen en bestuurbaarheid wanneer het er hard aan toe gaat en stelt hij de rijder in staat het maximale uit de hoogwaardige veersystemen te halen.

Tweedelig zadel, geïnspireerd op Flat Rally

Dankzij het tweedelige ontwerp kan op het vlakke, op rally geïnspireerde zadel een bagagedrager of bagage worden gemonteerd door het achterste gedeelte te verwijderen. Het vlakke proel zorgt voor gemakkelijke mobiliteit van de rijder en moeiteloze gewichtsverplaatsing voor en achter, terwijl de dubbele zwart-grijze materiaalconstructie zorgt voor een stevige maar comfortabele rit. Voor extra exclusiviteit is het zadel ook voorzien van het World Rally-logo.

5-inch TFT-kleurenmeter met mobiele connectiviteit en 3 thema’s

Rijders van de Ténéré 700 World Rally hebben de keuze uit drie schakelbare schermstijlen – digitaal, analoog of roadbookstijl – en het aangesloten 5-inch TFT-kleurenscherm kan ook worden gekoppeld aan een smartphone met de gratis MyRide-app, waardoor sms-berichten en inkomende oproepmeldingen op het scherm kunnen worden weergegeven.

Schakelbare ABS met 3 modi

De schakelbare ABS in 3 standen van de World Rally geeft de rijder volledige exibiliteit bij het kiezen van het gedrag van de motor op verschillende ondergronden. Modus 1 is volledig ingeschakeld, met ABS op beide wielen. Dit is een wettelijke vereiste op de openbare weg. Modus 2 is voorwiel ingeschakeld en achterwiel uitgeschakeld, wat extra vertrouwen geeft op losse grindpaden. Modus 3 is volledig uitgeschakeld, wat de rijder ultieme controle biedt tijdens het rijden in de modder.

Kenmerken van de Ténéré 700 World Rally

  • Historische rallysportkleuren van Yamaha
  • Lichtgewicht Akrapovič slip-on uitlaatdemper
  • Dubbele aan de zijkant gemonteerde brandstoftanks met een capaciteit van 23 liter Hoogwaardige 43 mm KYB-voorvork, 230 mm veerweg
  • Öhlins verstelbare stuurdemper
  • Aluminium achterschokdemper met apart gasreservoir, lange veerweg van 220 mm Speciaal tweedelig at rally-zadel
  • 5-inch TFT-kleurenmeter met smartphone connectiviteit en 3 thema’s
  • Schakelbare ABS met 3 modi
  • Speciale grip pads voor de zijkanten van World Rally

Ténéré 700 World Rally-kleur, beschikbaarheid en prijs

De exclusieve nieuwe Ténéré 700 World Rally is verkrijgbaar in Trophy Blue, met een zwart gekleurde voorvork, een zwartgrijs zadel en zwarte velgen. De leveringen aan de Europese Yamaha-dealers en de prijzen verschillen per regio. Contacteer de nationale Yamaha-distributeur voor meer informatie.

Originele Yamaha-accessoires en Adventure-kleding

Met originele Yamaha-accessoires kunnen eigenaars van een Ténéré 700 World Rally hun motorets eenvoudig aanpassen aan hun volgende avontuur. Je kunt deze accessoires bestellen en op je nieuwe motorets laten monteren voor je hem ophaalt bij jouw Yamaha-dealer.

Yamaha’s Adventure-kledinglijn omvat rijjassen en -broeken voor heren en dames, en een selectie van hoodies, T-shirts, petten, enz. De collectie evolueert voortdurend en er worden in de loop van het jaar nieuwe producten toegevoegd.

MyGarage-app

Met de MyGarage-app van Yamaha kan je op een snelle en eenvoudige manier thuis een virtuele versie van de Ténéré 700 World Rally met tal van originele accessoires samenstellen op je smartphone of laptop. Met deze gratis app kan je accessoires toevoegen en verwijderen om je ideale machine samen te stellen. Je kunt het eindresultaat vanuit elke hoek bekijken in 3D.

Dankzij de MyGarage-app hoef je nooit meer te aarzelen of een accessoire past bij je motorets. Als je de juiste accessoires hebt gekozen, mail je het pakket naar een door jou gekozen Yamaha-dealer die deze originele accessoires zal monteren op je nieuwe Ténéré 700 World Rally.

Ga naar www.yamaha-motor.nl voor meer informatie over originele Yamaha-accessoires en -kleding of over MyGarage.

MyRide-app

Met Yamaha’s gratis MyRide-app haal je meer plezier en informatie uit elke rit met je Ténéré 700 World Rally. Dat kan een dagje uit zijn of zelfs een wereldreis. De app is beschikbaar voor iOS- en voor Android-toestellen en volgt en slaat elke route op. Je kunt je eigen verhaal maken, foto’s toevoegen en alles delen op sociale media.

De CCU van de Ténéré 700 World Rally werkt samen met MyRide om connectiviteit mogelijk te maken en geeft teksten en inkomende oproepmeldingen weer op het 5-inch TFT-kleurenscherm, naast de laadstatus van de mobiele telefoon.

Met deze MyRide-app kan je ook de rijstatistieken van je Ténéré 700 World Rally bekijken, onder meer de totale afstand, de hoogte, de topsnelheid, de gemiddelde snelheid, de acceleratie en de hellingshoek, en vergelijken met de statistieken van andere rijders. Het systeem kan je ook waarschuwen voor technische problemen en kan deze problemen zelfs melden aan een Yamaha dealer of aan een door jou aangewezen contactpersoon.